Datum objave: 01. 03. 2006. 00:50

Ispiši


Elektrošokeri zamijenili suzavce
u torbicama uplašenih Zagrepčanki
Piše: Tomislav Kukec
Foto: Davor Pongračić


Šokeri su vrlo pouzdani.
ZAGREB - Elektrošokeri, učinkoviti električni pištolji za samoobranu malo veći od mobilnih telefona, dostupni su odnedavno i u Zagrebu, a u sekundi mogu onesposobiti razbojnika ili agresivnog lopova jakim električnim pražnjenjem.

Cijena im se kreće od 300 kuna, koliko koštaju najslabiji, čiji je naboj 100 tisuća volti, do 800 kuna za najjače, koji proizvedu i do 750 tisuća volti.
 
Nakon što ih se prisloni uz tijelo napadača, električni naboj iz šokera odbaci agresivnog razbojnika na zemlju te “potroši” sav šećer iz njegovih mišića, pretvarajući ga u mliječnu kiselinu, što napadača paralizira do dolaska policije.

Bez posebnog odobrenja mogu ga kupiti sve osobe starije od 18 godina, a za njihovo nošenje i upotrebu, prema Zakonu o oružju, nije potrebna nikakva dozvola. Dizajnirani su poput zakrivljenih pištolja, tako da se lagano koriste i drže jednom rukom, a prosječna im je težina od 142 do 195 grama.

Pune se baterijama od devet volta, što je dovoljno za više obrana. Zaposlenik zagrebačkog poduzeća Argus, jedinog hrvatskog ovlaštenog uvoznika elektrošokera, Marijo Lasan kaže da se potražnja za tim uređajima u posljednje vrijeme povećala.

Iako žene tradicionalno u torbicama nose suzavac, šokeri su mnogo učinkovitiji, a koriste ih i redari u noćnim klubovima. Njima je namijenjena šok-palica što svom svojom dužinom baca iskre koje mogu onesposobiti više problematičnih gostiju u isto vrijeme.

- Šokeri mogu biti i opasni po život isključivo ako napadač nosi pacemaker na srcu. Uređaj je najučinkovitiji prislonjen na prepone ili vrat jer izaziva trenutno grčenje mišića uz vrlo jake bolove - kaže Lasan i dodaje da bi šokeri bili korisni i policiji pri suzbijanju nereda, a ne mogu prouzročiti trajna oštećenja organizma.