Datum objave: 10. 05. 2008.

Ispiši


Policija zabranila prodaju legalno uvezenih palica Piše: Tomislav Novak
Foto: Ranko Šuvar/Cropix


Različita sredstva za samoobranu

Palice u dućanu koštaju 150 kuna,
a lani se dogodilo desetak napada. Policija upozorava obrtnike da ih povuku iz prodaje


- Bolilo me toliko da nisam mogao spavati. Imao sam masnice tjednima i samo srećom mi ništa nije slomljeno - opisuje posljedice nedavnog napada grupice huligana u Prečkom Pero S. (17). Vraćao se iz škole, pao je mrak i Pero se nije ni snašao, a već je bio na podu. Udarali su ga nogama i teleskopskima palicama, a sve zbog mobitela i sto kuna.

 - Palicu možeš kupiti u dućanu, platiš stotinjak kuna i imaš oružje u ruci - kaže Pero.

Suzavac, teleskopske palice, noževi i baseballske palice prodaju se među ostalim i u dućanu Argus u Dobojskoj ulici.

Palice od 150 do 400 kuna

Suzavci stoje oko 30 kuna, palice od 150 do 400 kuna, a najjeftiniji noževi oko 50 kuna. Nakon što je policijski službenik prekjučer u centru grada naišao na njihov letak, prijavio je to nadređenima pa je policija još jednom upozorila sve trgovine da je prodaja teleskopskih palica zabranjena.

U Zakonu o oružju od 1. rujna 2007. te palice slove kao hladno oružje. Kazna za daljnju prodaju iznosit će, kažu u PUZ-u, od 50 do 500 tisuća kuna. Međutim, prodavač u Argusu tvrdi kako u zakonu nigdje striktno ne piše da se teleskopske palice ne smiju prodavati. - Legalno prodajemo sredstva za samoobranu. Palice kao i suzavce uvozimo i od Ministarstva gospodarstva dobivamo uredne dozvole za njih.

Mušterija ne nedostaje

Zato ne vidim u čemu je problem. Međutim, ako policija kaže gdje točno u zakonu to piše, mi ćemo se naravno prilagoditi i povući palice iz prodaje. Maloljetnicima je kupnja takvih artikala zabranjena - rekao je prodavač. Mjesečno, dodaje, proda desetak palica i nešto više bočica suzavca. Mušterija ne nedostaje, građani se žele zaštititi.

Među njima je i student M. V., zaštitar u jednom noćnom klubu. Kupio je teleskopsku palicu za 150 kuna i suzavac za 30 kn. - Ne namjeravam ih koristiti osim u najopasnijim situacijama. Nikog ne mislim ozlijediti, ali ako me napadnu noževima i palicama, moram se nekako obraniti - priča M. V.


Bitorajac palicom pretukao mladića zbog parkinga

Teleskopskom palicom glumac Rene Bitorajac pretukao je 2004. Ivicu Sutona nakon što su se posvađali oko parkirališnog mjesta na Velesajmu. Slomio mu je ruku, a Sud je presudio da je kriv i osudio ga na uvjetnu kaznu od tri godine, što je kasnije smanjeno na godinu dana. Ivica Suton tražio je i odštetu za slomljenu ruku od 67 tisuća kuna na Općinskom sudu.