Datum objave: 26. 11. 2008.

Ispiši


SIGURNOST
Šokeri i suzavci u spreju
u ženskim torbicama
Piše: Sergej Trajković
Foto: Ranko Šuvar/Cropix


Različita sredstva za samoobranu

Oprez pri uporabi! Oružja za samo-
obranu su korisna, ali stručnjaci
kažu da je bolje da se koriste kao
sredstvo za zastrašivanje napadača.

Jedino su teleskopske palice kojom je premlaćen direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović, zabranjene za prodaju nakon tog događaja iako su se dotada prodavale bez ikakvih dozvola kao sredstvo za samoobr.

Suzavci i šokeri su sredstva za samoobranu kojima se građani najčešće opskrbljuju. Zaljubljenici u hladna oružja i kolekcionari preferiraju sablje, noževe i tomahavke.

Žene su česte mete nasilnika

Posebno zanimljivo je da se žene kao česte mete nasilnika opredjeljuju za suzavce i elektrošokere. Riječ je o oružju za koje zakon ne propisuje nikakvu dozvolu, a legalno se može kupiti u dućanima s lovačkom opremom, trgovinama specijaliziranim za prodaju samoobrambenih sredstava, putem internetske prodaje, pa čak i u velikim trgovačkim centrima i buvljacima poput Hrelića u Novom Zagrebu.

Zakon: Sve se dopušta, ali samo ako je u samoobrani

Prema novom zakonu o oružju, električni paralizatori (šokeri i električne palice), raspršivači (suzavci CN, CS i OC u spreju) te hladno oružje svrstani su u dozvoljeno oružje kategorije D za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu. Međutim, zabranjeno je ono hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda (a ne samoobrana) te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima. Također se navodi da je djeci zabranjeno dati oružje na uporabu.