Datum objave: 5.10.2004   Rubrika: Hrvatska

ULIČNO NASILJE U PORASTU, KAO I PRODAJA SREDSTAVA ZA SAMOOBRANU
Suzavac i elektrošoker – rekvizit u svakoj torbici

U drskim krađama najčešće stradavaju mlade djevojke, žene i starice, a maloljetnicama se kradu najčešće mobiteli

ZAGREB – Suzavci, električni šokeri i druga praktična sredstva za samoobranu odnedavno su prestala biti egzotične stvarčice koje gledamo samo u američkim akcijskim filmovima, a postala nezaobilazni rekviziti u gotovo svakoj ženskoj torbici. Razlog je tome dijelom intenzivna promidžba takvih proizvoda (koji su se na domaćem tržištu ukazali tek prije godinu dana), a dijelom i porast sitnog kriminala na zagrebačkim ulicama.
    Statistički podaci PU zagrebačke govore kako je u prvih osam mjeseci ove godine počinjeno 728 razbojstava, čime je zabilježen 56-postotni porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. O tome koliko u toj crnoj bilanci sudjeluju pljačke kladionica i kioskâ, lako je steći dojam samo povremenim listanjem dnevnih novina. Nadalje, uzme li se u obzir da u kladionicama i kioscima uglavnom rade djevojke, oblikovati profil najčešćih žrtava napada i drskih krađa uopće nije teško.
   
Do sada skoro 300 krađa

– U drskim krađama najčešće stradavaju mlade djevojke, žene i starice. Maloljetnice su glavna meta lopova koji kradu mobitele, a starijim se ženama masovno otimaju torbice. Ove je godine u Zagrebu počinjeno 289 drskih krađa, a prošle godine 207; dakle to je kazneno djelo u 39,6-postotnom porastu, ističe glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama.
    Kako električne šokere i suzavce, koji u posljednje vrijeme preplavljuju tržište, Zakon o oružju ne tretira kao oružje, njihova je distribucija i upotreba posve legalna. O tome pak kakav će biti njihov tretman nakon predstojećih izmjena tog Zakona, zasad se može samo predviđati.
    Iako Vulama napominje da policija i zaštitarske službe ne koriste električnih šokere u službi, od najvećeg uvoznika i trgovca tih proizvoda saznajemo kako su upravo zaštitari najvjerniji kupci šokera.
    – Djevojke i žene naša su najvjernije »publika«, barem što se tiče kupnje suzavaca. I bakice nam često dolaze – ispočetka nam je to bilo čudno, al' sad smo se već navikli. A šokere kupuju zaštitari i vlasnici kafića. Ovo ljeto je bila baš velika potražnja, a najviše smo narudžbi imali iz Novalje na Pagu, od vlasnika njihovih najposjećenijih kafića i klubova, jer dolje nismo još otvorili poslovnicu. Zanimljivo je to što sam primijetio kod narudžbi – uvijek veliki, nabildani dečki kupe velike šokere, navodi Tomislav M., direktor uvozničke tvrtke Argus.
   
Šokeri pružaju sigurnost

Električni šokeri imaju mnoge prednosti u obrani od napadača jer ih demobiliziraju u sekundi. No njihov je nedostatak u tome što s nasilnikom treba uspostaviti blizak fizički kontakt da bi mu mogli zadati udarac. Kako naprava djeluje na principu istosmjerne struje, organ kojem se zada elektrošok, na kratko se vrijeme zgrči. Ipak, navode trgovci, često je za osjećaj sigurnosti dovoljno samo saznanje da je negdje pri ruci sredstvo koje može adekvatno zaštititi.
    – I sam zvuk zujanja koji ispušta šoker dovoljan je ponekad da napadač odustane od svoje zle nakane. A i fora je što znate da kad nekog onesposobite suzavcem ili šokerom, to je samo privremeno i ne ostavlja nikakve trajne posljedice. Naprimjer, većina je sprejeva za samoobranu napravljena na prirodnoj bazi pa ne može doći do uništenja sluznice ili rožnice. Iako u prvi mah naprskane oči mogu izgledati stravično, ističe Tomislav M.
    Uz većinski udio žena, sprejeve sve više kupuju i muškarci – ali, opet, za svoje djevojke.
    – Cura mi radi do jedanaest navečer i doma pješači po mraku kroz opasnu četvrt. Zato sam joj kupio sprej za zaštitu, da ga ima uza se za svaki slučaj. O kupnji elektrošokera još nisam razmišljao, ali ni on mi se ne čini pretjeran kad uzmem u obzir sve ovo što se događa vani, priča Zagrepčanin V. C.

Maja HRGOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by