SPLIT - NE KREĆI SE U ME                       Srijeda, 16.1.2008.

ŽENE SVE ČEŠĆE KUPUJU SREDSTVA ZA SAMOOBRANU

Elektrošokirat ću te!

Nježniji spol kupuje suzavce čija se cijena kreće oko 40 kuna, a korištenje je jednostavno - napadača se poštrca po očima i on trenutno izgubi vid.
Kupuju se i elektrošokeri te signalni pištolji.

piše SANDRA LAPENDA

Slučaj brutalnog ubojstva Triljanke Kristine Šušnjare koji je prije nekoliko dana potresao čitavu Hrvatsku, brojni napadi na trgovkinje, djelatnice u bankama i mjenjačnicama, pa čak i učiteljice, mnoge je žene naveo na razmišljanje o tome kako se obraniti i kako spriječiti nasilje.
Odgovore na ta pitanja potražili smo u jednoj specijaliziranoj trgovini koja raspolaže širokim spektrom sredstava za samoobranu.
- Podjednako nam dolaze žene i muškarci, a vrlo često momci dolaze kupiti oružje za cure.

Suzavci i elektrošokeri

Žene pak najčešće kupuju suzavce čija se cijena kreće oko 40-ak kuna, a korištenje je jednostavno - napadača se pospreja po očima i on trenutačno izgubi vid - kazao nam je prodavač dodavši kako će suzavac, ako se zbog šoka napadača ne pogodi ravno u oči ili ih on u posljednji trenutak zatvori, ipak djelovati čim nasilnik otvori oči. Žene vrlo često kupuju i elektrošokere koji stoje oko 600 kuna, a snage od 200 do 500 tisuća volti. Prodavač nam je objasnio da naprava djeluje tako da se napadaču zgrče mišići zbog čega automatski pusti žrtvu. Elektrošokere, tvrdi prodavač, vrlo često kupuju i izbacivači u diskotekama. Pripadnice ljepšeg spola za zaštitu kupuju i plinsko-signalne pištolje.
- Najmanji pištolj koji imamo je 8-milimetarski marke “Blow” koji žena lako može sakriti u torbi ili čak jaketi. U spremnik stane sedam metaka u kojima se nalazi suzavac. Nakon ispaljenja potrebno se odmaknuti nekoliko koraka kako raspršeni plin ne bi došao u kontakt sa žrtvom - ustvrdio je prodavač istaknuvši kako je za spomenuti pištolj potrebno izdvojiti 580 kn.

Za starije od 18 godina

••• Sredstva za samoobranu smiju se prodavati jedino punoljetnim osobama. •••
Isto tako, kazao nam je prodavač, stupanjem na snagu novog Zakona o oružju, u roku od osam dana od kupnje policiji je potrebno prijaviti posjedovanje plinskog pištolja.