Jasminka Kovačević | 01.04.2008. 12:25 | +3                                              NASILJE BEZ KAZNE
Istučena i opljačkana djeca kupuju palice

Maloljetnici se pripremaju za obranu, odrasli pojma nemaju

U potrazi za teleskopskom palicom u prodavaonicu Argus elektronika na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici došla su dvojica maloljetnika. Predstavili su se kao 16-godišnjaci iako bi im malo tko dao te godine, prije bi se moglo reći da su još osnovci. Teleskopsku palicu željeli su kupiti kako bi se obranili od nasilnika u Prečkom, svojih vršnjaka koji ih povremeno pretuku i opljačkaju.

O traumama i problemima ovih dječaka odrasli ništa ne znaju, ni roditelji, niti policija. Nisu punoljetni i zakon zabranjuje da im se prodaju sredstva za obranu od nasilnika.

- Kada nas petoricu napadne 20-tak vršnjaka ne pričam roditeljima o tome, jer bi mi zabranili izlaske. Kažem im samo kada se potučem s jednim, ali ne i kada ih je više - priča maloljetni »kupac« teleskopske palice. - Jel' vi vjerujete policiji? Ekipa me je pretukla, uzeli su mi mobitel, ali se ništa nije promijenilo. Mog prijatelja su premlatili i u bolnici je dobio dva šava. Oteli su mu i tenisice - pojašnjava dijete svoje razloge.

Djeca traže posrednika

Obojica dječaka žive u Prečkom, a ne uspiju li kupiti teleskopsku palicu na Trešnjevci, kažu, krenut će dalje u potragu. Pokazuju novac, imaju 200 kuna, dovoljno za najmanju čija je cijena 150 kuna.

- Ne bih se usudio njome nikoga udariti u glavu, samo u ruke ili noge tako da se drugi razbježe kada jedan padne. Dok je na zemlji ne bih ga tukao, samo bih se htio obraniti. Uz palicu, ako dobijem i batine, nije važno - objašnjava drugi maloljetnik.

Molbama djece nije lako odoljeti. Marijo Lasan, prodavač iz Argus elektronike kaže da se mora držati zakona pa nesuđeni kupci traže nekoga starijeg tko će za njih obaviti kupovinu.

Uskoro u prodavaonicu stiže mlađi muškarac, ali čini »grešku« - objašnjava tko ga je poslao i kupovina teleskopske palice propada. Vjerojatno tek privremeno, jer s vremenom, čak i uz prodavače koji se strogo pridržavaju zakona, djeca će pronaći način da ostvare svoj cilj.

Prvotna namjena - obrana od noža

Teleskopske palice u Argus elektronici namijenjene su isključivo obrani od nasilnika, a ne ozljeđivanju, tvrde prodavači. Izrađene su od kvalitetnog čelika i pogodne za obranu od napadača s nožem u ruci.

- Naša sredstva za samoobranu su u kategoriji D i za njih ne treba dozvola ili odobrenje MUP-a. Ne prodajemo palice s oprugama koje se automatski aktiviraju poput kišobrana, na dugme ili savitljive s teškim metalnim završetcima. Zabranjene su, služe za napad, ne za obranu - saznajemo od prodavača.

Dok bi djeca bila presretna da mogu nabaviti najmanju i najjednostavniju teleskopsku palicu, odrasli već razmišljaju o najnovijoj kombinaciji teleskopske palice i elektrošokera na njezinom vrhu koji elegantno »čisti« sve pred sobom.

- Imamo veoma snažne šokere, standardnog oblika i u obliku palice. Tu su i različiti sprejevi, od paprenih do suzavca. Mogu biti usmjereni prema osobi ili stvoriti maglu koja služi protiv više napadača. Koriste se jednokratno, praktični su te cijenom od 30 do 40 kuna svakome dostupni - rekao je prodavač.

NIJEDNO OD OVIH SREDSTAVA ZA SAMOOBRANU NE SMIJE SE PRODATI MLAĐIMA OD 18 G.