Ispis
10. svibnja 2008.
 Regije   Zagreb   
09. 05. 2008. | 23:03
HLADNO ORUŽJE zabranjeno,
a Ministarstvo gospodarstva odobrava mi uvoz!?
   

Za palicu od 150 kn kazna 500.000

Autor Ivana Carević
Foto: Marko Prpić
Četvorica nepoznatih počinitelja na području Novog Zagreba teleskopskom su palicom pretukla maloljetnika i ukrala mu torbu s novcem i mobitelom. To je samo jedno od službenih policijskih izvješća o razbojstvima počinjenim uporabom teleskopske palice.

U Zagrebu ih je od početka ove godine zabilježeno šest. Prema Zakonu o oružju koji je stupio na snagu 1. rujna prošle godine, teleskopska palica uz bodeže i skakavce spada u skupinu zabranjenog hladnog oružja koje s pomoću pritiska ili zamaha izlazi iz kućišta. Osnovna je namjena takvog oružja nanošenje ozljeda ili napad, a njegova je prodaja strogo zabranjena, što se na mnogim prodajnim mjestima ne poštuje ili ne zna.

Privukao policiju
Kako bi povećao prodaju sredstava za samoobranu, Tomislav Preglej, vlasnik trgovine Argus na Trešnjevci, odlučio je tiskati reklamne letke za asortiman svoje trgovine među kojima je i teleskopska palica po cijeni već od 150 kuna. Time je potaknuo znatiželju policije koja je upozorila da je prodaja tog oružja zabranjena.

– Nisam imao pojma da je ova palica zabranjena za prodaju, a kako bih i znao kad mi Ministarstvo za gospodarstvo uredno odobrava zahtjeve za uvoz takvih palica. Bez njegova odobrenja ne bih ih mogao podignuti na carini ni držati u svojoj trgovini – objašnjava Tomislav, zgrožen viješću da bi za tu “ilegalnu” prodaju mogao dobiti kaznu od 50 do 500 tisuća kuna. Odmah je odlučio povući iz prodaje sporne palice. 

Prodaju ih i veliki
– Kad ste me upozorili, nazvao sam policiju i rekli su da će istražiti u čemu je problem, no tvrdim da nisam jedini koji “krši” zakon jer i veliki trgovački lanci i mnogi kineski dućani prodaju noževe, skakavce i ovakve palice – kaže Tomislav.

Tomislavov slučaj stoga može poslužiti kao upozorenje svim ostalim trgovcima da maknu iz prodaje tu opasnu “igračku” kojom u posljednje vrijeme zagrebački razbojnici vole mahati i prijetiti građanima, a i kao upozorenje Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu gospodarstva da se bolje koordiniraju.


   Komentar  
tekstis | 10. 05. 2008. | 09:09
  U Hrvatskoj nikad neće shvatiti neke stvari
  Palica ove ili one izrade, noževa, pištolja i svega blaga bilo je od pamtivjeka i biti će. Zabrana tih palica i kažnjavanja onih koji ih prodaju ili drže je jedna od većih gluposti. Treba pošteno kazniti onoga tko je zloupotri****. Gledajte samo ovo, zabrani se teleskopska palica al ima hrpa onih "priručnih" da ne spominjem one za baseball koje su postale vrlo popularne u premlaćivanjima. Možemo zabraniti sve i živjeti ko ovce u toru, ZNA SE kome to odgovara. Ne zaboravimo 0 promila, ne zaboravimo zabranu alkohola i nabave duhana za klince pa se ništa nije postiglo s tim nego se samo dolilo ulje na vatru jer od onda kad je to stupilo na snagu postalo je vrlo popularno. Tako da je onda bila jako velika fora biti "slomiti se od alkohola" itd. itd. U ovoj državi manjka svega osim zakona i represija jer to odgovara vjerojatno Ivi Sanaderu i njegovim jatacima koji očito od ove države žele napraviti nešto što je za Fidela Kastra postojalo samo u Kubi a to je neznanje, zatupljenost, represije, nestašica, neimaština itd. itd.