Subota, 9. veljače 2008.

Noćna šetnja sa suzavcem u džepu

»Šokeri« ili električni pištolji se mogu nabaviti po 300 do 900 kuna,
a teleskopske palice po 150 do 450 kuna

Vraćanje kući iz klubova i kafića u kasnim noćnim satima mladim Zagrepčankama nije ugodno - iz sporednih uličica ili slabije osvijetljenog parka može se pojaviti potencijalni napadač. Trenutno rješenje postoji - sredstva za samoobranu i tečajevi borilačkih vještina mogu spriječiti napadača.

»Kupila sam sprej jer mi nije bilo ugodno noću prolaziti kroz parkić, pogotovo vikendom. Ovako se osjećam barem malo sigurnijom. Osim toga, sprej nije preskup«, kaže studentica Nataša, koja noću uvijek nosi malu crnu bočicu, a nagovara i svoje prijateljice na kupnju. U trgovinama lovačke i ribolovne opreme te u specijaliziranim trgovinama građanima je dostupno nekoliko sredstava za samoobranu.

Među ženskim kupcima, ispričao je Marijo Lasan, djelatnik u specijaliziranoj trgovini Argus, najpopularniji su »pepper« sprejevi, zatim »šokeri« i teleskopske palice. Sredstva za samoobranu kupuju žene svih dobnih skupina i prodaja raste, a koštaju 35 do 50 kuna. »Šokeri« ili električni pištolji se mogu nabaviti po 300 do 900 kuna, a teleskopske palice 150 do 450 kuna.

Koje god sredstvo imale, ženama se savjetuje da ga ne drže u torbici, nego u džepu ili dostupnijem mjestu jer je u svladavanju napadača brzina ključna. Iako su istočnjačke borilačke vještine tipične za muškarce, mogu ih naučiti i žene. »Prijatelj mi je pokazao kako udariti ako me netko napadne, ali nadam se da nikad neću morati pokazati što sam naučila«, ispričala je Sandra. Karate klubovi i škole borilačkih vještina u Zagrebu održavaju treninge samoobrane za žene. U školi borilačkih vještina »Shaolin« Zagrepčanke mogu trenirati neoružanu borbu, koja im može pomoći u obrani od potencijalnog napadača.

»Kod nas djevojke i žene treniraju shorin jio i kenpo. U grupi je u prosjeku osam polaznica, a to su uglavnom mlade zaposlenice i studentice. Cijena treninga je 200 kuna mjesečno«, ispričao je Zoran Grgos, instruktor i predsjednik kluba.

Interes za pohađanje treninga, dodao je Grgos, raste u rujnu i prosincu, u vrijeme godišnjih odmora, kraja i početka akademskog semestra, u ožujku... »U Budokai centru članice pohađaju individualne besplatne tečajeve samoobrane jer tako najbrže uče«, ispričao je dr. Emin Topić, utemeljitelj centra.

Marina Bencun