Ponedjeljak, 20. listopada 2008.

SAMOOBRANA ¤ Hrabri u mraku

Dućan za samozaštitu kupcima nudi rekvizite kojima se mogu
uspješno obraniti od lopova i nasrtljivaca

           
Suzavac je učinkovita zaštita ~ Električni šoker ~ Baterijske svjetiljke

Vlasnici mjenjačnica, zlatarnica i drugih privatnih radnji često su meta naoružanih razbojnika koji im nerijetko ulijevaju strah u kosti. Kako bi sugrađanima pomogao da se osjećaju sigurnije te se obrane od mogućih napadača, Tomislav Pregle, jedan od vlasnika specijalizirane prodavaonice »Argus elektronika« mušterijama nudi različita sredstva za samozaštitu.

Žene najizloženije

U potražnji, kaže nam, prednjače žene koje su česte žrtve kradljivaca ili silovatelja. Tomislav im stoga preporučuje da u torbicu prije svega stave malenu baterijsku svjetiljku nalik na olovku ili ruž. »Tanka taktička svjetiljka jedan je od osnovnih rekvizita pogotovo kad je riječ o samoobrani u mraku. Napadač naime žrtvu najčešće vreba noću kada se slabije vidi. Zahvaljujući priručnoj svjetiljci žene na neosvijetljenim ulicama, vežama ili u stubištima stječu osjećaj samopouzdanja«, objašnjava djelatnik koji mušterije »poučava« i drugim trikovima samoobrane. Ističe kako je važno ne pokazivati znakove straha i ne osvrtati se stalno. Sitne korake treba zamijeniti krupnima, jer takav način hoda, napominje Tomislav, u napadačevim očima ostavlja dojam hrabrosti. No ako ipak dođe do napada, žene ali i muškarci mogu se učinkovito zaštititi suzavcem. Dizajnirani su tako da stanu u najmanju torbicu, džep ili šaku.
Ne mogu se aktivirati sami od sebe, nego jedino pritiskom prsta.

Samo za punoljetne

»Suzavce je najbolje upotrebljavati iz udaljenosti od jednog do dva metra, a domet je čak četiri metra. Samo nekoliko prskanja sadržaja bočice onesposobit će napadača koji neće moći gledati i teško će disati barem 30 do 60 minuta što je žrtvi dovoljno za bijeg«, kaže Tomislav o suzavcima koji se mogu kupiti u plinovitom ili tekućem obliku. Također dodaje kako zakonski dopušteni papreni sprejevi iz njegova dućana sadrže 11 postotni koncentrat OC-a iz ekstra ljute paprike kakva se ne sadi na hrvatskim poljima. Takav način samoobrane ne znači da će žrtva trajno oštetiti napadačev vid. U obrani od kradljivaca ili silovatelja, doznajemo, žrtvi mogu pomoći i električni šokeri. Osim na ljude, djeluju i na bijesne životinje. Izgledaju poput upravljača koji se koriste za videoigre. Dimenzija šokera može se usporediti s mobitelom starije generacije, a teže oko 200 grama. »Šokeri se razlikuju prema izlaznom vršnom naponu i mogu biti već od 10.000 volti. Funkcioniraju tako da se prislone na napadačevo tijelo koje će u sekundi biti odbačeno u stranu«, objašnjava djelatnik prodavaonice koji mušterijama prije svega savjetuje da se klone nepoznatih i mračnih mjesta, te sumnjivih osoba. To posebno vrijedi, kaže, za maloljetnike kojima sredstva za samozaštitu mogu kupiti isključivo roditelji.


ARGUS - SREDSTVA ZA SAMOOBRANU, Dobojska 36a, Zagreb

Dubravka Žalac, foto: Zlatko Kalle