Odstranjivač krpelja - novo u Argusu Osobni alarm - najglasnija zaštita Novi rastjerivači nametnika u Argusu Mini alarm TK5 sa PIR senzorom Teletakt ogrlica za dresuru pasa - CleverDog PT-188 LiteXpress Camp - kamperska lanterna


Akcije i popusti 

Blog 

Suzavci 

Šokeri 

Osobni alarmi 

Kubotani 

Palice 

Pračke i puhaljke 

Noževi 

Lampe 

Naglavne lampe 

Rastjerivači 

Odstranjivači krpelja 

GPS praćenje pasa i mačaka - KIPPY VITA 

Ogrlice za dresuru 

Bioničko uho 

Baterije i punjači 

Zakon i tisak 

Linkovi 

Home 

Uvjeti poslovanja 


Pretraga stranice :

 

 

 

 

 

ARGUS elektronika d.o.o.

Dobojska 36a, Zagreb, Croatia

Tel./fax: +385 1 3097 084

 

Radno vrijeme

pon. - pet. 9 - 17h,
subotom ne radimo

 e-mail za narudžbu ili upit

 ARGUS SHOPPING CENTAR

 

 

 

 

 

Fiksni ili sklopivi nož - pomoć kod odabira


24.02.2014.

Dosta često nas tražite preporuke oko noževa za različite aktivnosti i hobije, a najčešće se povlači pitanje je li bolje kupiti fiksni ili rasklopni nož. U ovom članku ćemo vam pokušati ukazati na prednosti i mane kod obje vrste noževa, te na što biste trebali obratiti pozornost kod odabira noža.

Magnum Team Leader

Svaki rasklopni i svaki fiksni nož ima svoje jedinstvene mogućnosti i slabosti . Samo vi možete odlučiti koji najbolje odgovara vašoj aktivnosti, hobiju ili situaciji . Razmotriti ćemo pozitivne i negativne karakteristike svakog od njih.

Osnovno razmišljanje je : Što želite / trebate od uporabe vašeg noža ? Kako će se nož koristiti ? Nakon što su vam jasnije i namjera i način uporabe , lakše je procijeniti noževe na raspolaganju i odabrati onaj pravi .

Fiksni nož - prednosti i mane


02MAG13 (Dagger Phantom)

Prednosti ovih noževa su relativno jasne : Oni mogu biti izrađeni u vrlo velikim dimenzijama , njihov dizajn je jednostavan, a poznati su po svojoj potencijalnoj snazi ​​. Budući da je oštrica kod kvalitetnijih modela u jednom komadu , s ručkom na vrhu noža , na taj način nema pokretnih dijelova , a sam nož je čvrst i dugotrajan . Oni su također jednostavni za čišćenje i održavanje .
Općenito govoreći ,fiksni noževi su dvostruko duži od rasklopnih te većina fiksnih noževa dolaze obloženi ( pokriveni ) u vlastite korice ( futrole ) , zbog sigurnosti kod nošenja. Neki modeli fiksnih noževa sada dolaze i s izmjenjivom oštricom !

Imajte na umu da nošenje fiksnih noževa velikih dimenzija može privući mnogobrojne poglede, a ovisno o zakonskoj regulaciji u državi kojoj živite može doći i do raznih sankcija.

Rasklopni nož - prednosti i mane


Magnum Slim Jim

Velika prednost ovakve vrste noža je upravo - sklopivost. Ona omogućuje lagano, prikriveno i relativno sigurno nošenje noža u gotovo svim uvjetima te ih zbog toga najčešće zovu džepnim noževima. Rasklopni nož mora biti vrlo čvrste izvedbe i konstrukcije kako bi parirao fisknoj varijanti. Najranjiviji dijelovi rasklopnih noževa su kočnica oštrice i spoj oko kojeg se preklapa oštrica. Preporučamo da uvijek obratite pažnju na ta 2 mjesta na sklopivom nožu, jer manjkavosti kod konstrukcijske izvedbe ili lošeg odabira materijala mogu imati vrlo teške fizičke posljedice.
Kočnica mora držati nož otvorenim u svakom položaju i pri svakoj radnji, svakako testirajte izdržljivost kočnice prije same kupnje i imajte na umu da duža oštrica automatski znači i veću silu na mjestu gdje se preklapa oštrica kod "jače" uporabe.

Jedan problem koji se rijetko spominje kod preklopnih noževa je čišćenje samog noža, naime velika je šansa da će razna vlakna, prašina, krzno, dlake, komadići različitih materijala završiti unutar same drške, pogotovo ako nož nosite u džepu. Bitno je s vremena na vrijeme očistiti dršku sklopivog noža, kako bi se spriječile ozljede i oštećenja noža.

Konačna presuda

Fiksni noževi su u pravilu dugotrajniji, lako se čiste , čvrsti su i izdržljivi. Sklopivi noževi su praktičniji , diskretniji i svestraniji .

Ukoliko ozbiljno razmišljate o kupnji noža, vjerojatno ćete završiti s primjerkom od obje vrste - jedan za velike poslove ( fiksni ) , a drugi džepni, rasklopni - za 1001 svakodnevnu namjenu !


Početak stranice

Blog | Suzavci | Šokeri | Palice | Noževi | Lampe | Naglavne Lampe | Rastjerivači | Baterije

Home | Ponuda | Zakon | Linkovi | E-mail

Web dizajn studio Tatjana