Odstranjivač krpelja - novo u Argusu Osobni alarm - najglasnija zaštita Novi rastjerivači nametnika u Argusu Mini alarm TK5 sa PIR senzorom Teletakt ogrlica za dresuru pasa - CleverDog PT-188 LiteXpress Camp - kamperska lanterna


Akcije i popusti 

Blog 

Suzavci 

Šokeri 

Osobni alarmi 

Kubotani 

Palice 

Pračke i puhaljke 

Noževi 

Lampe 

Naglavne lampe 

Rastjerivači 

Odstranjivači krpelja 

GPS praćenje pasa i mačaka - KIPPY VITA 

Ogrlice za dresuru 

Bioničko uho 

Baterije i punjači 

Zakon i tisak 

Linkovi 

Home 

Uvjeti poslovanja 


Pretraga stranice :

 

 

 

 

 

ARGUS elektronika d.o.o.

Dobojska 36a, Zagreb, Croatia

Tel./fax: +385 1 3097 084

 

Radno vrijeme

pon. - pet. 9 - 17h,
subotom ne radimo

 e-mail za narudžbu ili upit

 ARGUS SHOPPING CENTAR

 

 

 

 

 

Paljenje vatre pomoću magnezijskog kremena


05.12.2013.

Kremen za paljenje vatre 09MU001 Muela

Vatri se često ne pridaje dovoljno pažnje kada je riječ o esencijalnim stavkama kod kampiranja, preživljavanja i sličnih aktivnosti. Praktičnost i glavna uloga vatre kao osnove kuhanja, grijanja, svjetlosti i tjeranja divljih životinja se nadopunjuje i pozitivnim utjecajem na duh i stanje psihe u trenucima umora ili u nepoznatom, mračnom okruženju.

Vatra je zapravo višenamjensko sredstvo preživljavanja. Uz pružanje sigurnosti i pozitivan utjecaj na duh, koristi se za niz praktičnih radnji poput kuhanja, pročišćivanja vode, zagrijavanja tla na kojem mislite zaspati, očvršćavanje kraja štapa kojeg želite iskoristiti kao koplje ili za kopanje zemlje i sl. U praksi, proces paljenja vatre može biti dugotrajno i frustrirajuće iskustvo ukoliko se koriste potpaljivači koji u datum trenutku zakažu ili ako se čovjek oslanja na samo jedan izvor potpale ( poput upaljača koji slabije rade na nižim temperaturama ili šibica koje lako na sebe navuku vlagu ).

Da bi izbjegli frustracije i bili sigurni kako ćete u prirodi mooći bez problema zapaliti vatru, preporučujemo vam Muelin magnezijski štapić sa strugalicom i kompasom.

Magnezijski štapić za paljenje vatre - potpaljivač

Magnezijska piljevina je vrlo zapaljiva te gori intenzivnim, bijelim plamenom kojeg je dosta teško ugasiti kada se jednom rasplamsa. U čvrstoj formi štapića, magnezij je stabilan i nema opasnosti u laganog zapaljenja, lako ga se prenosi te su zbog toga magnezijski kremeni, tj. potpaljivači iznimno popularni kod avanturista, planinara, kampera i svih ljudi koji vole boravak u prirodi.

Kratke upute za korištenje magnezijskog štapića :

  1. Skupite stvari potrebne za potpalu

  2. Skupite dovoljno suhih trešćica, tankog granja, suhe mahovine, trave, sijena ili suhog lišća te krupnije komade grana ili drva kako bi sagradili lomaču za potpaljivanje.

  3. Sagradite lomaču  4. Od sakupljenih stvari sagradite lomaču za potpalu. Na dno stavite suho lišće, ili suhu travu te tanje granje. Preko toga postavite suhe trešćice na način da ih pokušate staviti u cik-cak uzorak, a potom uspravno postavite krupnije komade drva ili grana na način da tvore lomaču tj. da se naslanjanju jedno na drugo. Preporučamo da prvi sloj lomače bude bogat sadržajem kako bi se vatra brzo i jako rasplamsala.

  5. Ostružite malo magnezija sa štapića  6. Skupite masu za potpalu na jednom dijelu tako da tvori komapaktniju, masivniju cjelinu. Na taj dio sastružite manje komade magnezija koji će kasnije kod potpale uhvatiti iskru. To možete učiniti sa nožem ili ako vaš štapić dolazi sa praktičnim strugalom , poput Muelinog magnezijskog potpaljivača, učinite to sa strugalom.

  7. Bacite iskru sa magnezijskog štapića  8. Pomoću strugala, noža ( stražnja strana,, da se ne istupi oštrica ) ili nekog drugog alata brzim, ravnim pokretima bacite iskru na dio na koji ste prethodno sastrugali komadiće magnezija. Najbolji način je da držite strugalo nepomičnim, a kremen povlačite prema sebi. Na ovaj način je točka zapaljenja cijelo vrijeme blizu same konstrukcije lomače tj. blizu dijela na kojeg ste stavili sastrugani magnezij. Možda će vam trebati nekoliko pokušaja da uspijete u ovome, no sigurno ćete uspjeti.

  9. Održavajte vatru

  10. Imajte na umu da je dovoljna količina kisika neophodna za dobro razgaranje vatre. Ukoliko je potrebno, puhanjem raspirite vatru, tj. žar u trenucima kada primjetite da se smanjiio intenzitet izgaranja. To se može desiti ukoliko ste lomaču složili prečvrsto, tj. pregusto ili ako niste uspjeli naći dovoljno suhih trešćica za potpalu vatre. Za svaki slučaj osigurajte si štap kojim ćete moći razgrtati plamen i lomaču, a dodatne grane tj. gorivo za vatru dodajte polako, od tanjih prema debljim komadima pokušavajući održavati prvotni oblik lomače. Prije zatrpavanja sa debljim komadima drva ili cjepanicama, dopustite vatri da se dovoljno razgori, te da na tlu bude dovoljno jakog žara, jer prerano stavljanje debljih komada drveta može ugasiti vatru.

Bez obzira na klimu ili vremenske uvjete, magnezijski štapići uvijek dobro dođu kod aktivnosti na otvorenom, jer vam nude sigurno paljenje vatre koja je u većini situacija neophodna. Svakako se preporučuje vježbanje ovog postupka paljenja u kontroliranim uvjetima kako bi bili spremni primjeniti te radnje u stvarnim situacijama.Početak stranice

Blog | Suzavci | Šokeri | Palice | Noževi | Lampe | Naglavne Lampe | Rastjerivači | Baterije

Home | Ponuda | Zakon | Linkovi | E-mail

Web dizajn studio Tatjana