Odstranjivač krpelja - novo u Argusu Osobni alarm - najglasnija zaštita Novi rastjerivači nametnika u Argusu Mini alarm TK5 sa PIR senzorom Teletakt ogrlica za dresuru pasa - CleverDog PT-188 LiteXpress Camp - kamperska lanterna


Akcije i popusti 

Blog 

Suzavci 

Šokeri 

Osobni alarmi 

Kubotani 

Palice 

Pračke i puhaljke 

Noževi 

Lampe 

Naglavne lampe 

Rastjerivači 

Odstranjivači krpelja 

GPS praćenje pasa i mačaka - KIPPY VITA 

Ogrlice za dresuru 

Bioničko uho 

Baterije i punjači 

Zakon i tisak 

Linkovi 

Home 

Uvjeti poslovanja 


Pretraga stranice :

 

 

 

 

 

ARGUS elektronika d.o.o.

Dobojska 36a, Zagreb, Croatia

Tel./fax: +385 1 3097 084

 

Radno vrijeme

pon. - pet. 9 - 17h,
subotom ne radimo

 e-mail za narudžbu ili upit

 ARGUS SHOPPING CENTAR

 

 

 

 

 

Prevencija napada medvjeda i postupanje u situaciji napada


03.10.2013.

Prevencija napada medvjeda

Prije svega, najbitnije se dobro pripremiti i znati je li područje u kojem boravite ili se rekreirate nastanjeno medvjedima. Takve informacije možete dobiti od lokalnih lovačkih društava, veterinara, planinarskih društava i uljudnijeg dijela lokalnog stanovništva. Osoba koja želi izbjeći susret s medvjedom treba biti svjesna da se nalazi u medvjeđem staništu te prilagoditi svoje ponašanje okruženju. Uz uočavanje zvukova i promatranje okoline bitno je kretati se danju po uhodanim markiranim stazama, a izbjegavati noćno hodanje s time da se preporuča srednja glasnoća razgovora ukoliko ste u društvu ( ne dovikivanje ), a ukoliko ste sami hodajte glasnije - udarajte jače cipelama ili povremeno sa planinarskim štapom ili kakvom granom udarite po podlozi kako bi napravili slabiju do osrednju razinu buke.

Obratite pozornost i na smjer vjetra, ukoliko vjetar puše u smjeru vašeg kretanja, vrlo vjerojatno će vas životinje osjetiti te se preporuča na vrijeme skloniti s rute i raditi nešto jaču buku od one opisane u prethodnom odlomku. Ukoliko se sretnete medvjeda na relativno bliskoj udaljenosti (cca do 20 m ) nikako nemojte proizvoditi metalne zvukove, lupkati štapovima za hodanje, škljocati fotoaparatom i sl., ne vičite na medvjeda i nemojte ga pokušavati otjerati bukom. Prilikom ulaska u nepregledna mjesta, guštike, veće malinjake, grmlje, među stijenje, poželjno je biti glasniji jer upravo na takvim mjestima može doći do neočekivanih susreta.
Imajte na umu da svaki medvjed ima svoj "sigurnosni krug" - prostor unutar kojega smatra svaki ulazak čovjeka kao napad na sebe i tada se brani. Taj sigurnosni krug je različit za svakog medvjeda, obično je za medvjede samce nekih 10tak metara, a za ženke s mladima oko 30 metara.

U slučaju napada treba pokušati ostati što mirniji, pokušati napad dočekati staložen jer postoji mogućnost da se prilikom samog kretanja prema čovjeku, medvjed predomisli i okrene, ali ako nastavi treba se baciti na pod licem dolje i rukama pokriti glavu ( prekrižiti ruke iza vrata i laktovima zaštiti lice ). Medvjed tada najčešće onjuši čovjeka, ili ga gura šapama, pokušava ga pokriti lišćem i zemljom te nakon nekog vremena shvati da mu čovjek nije opasnost i potom ode.

Obrana od napada medvjeda

Ukoliko se s medvjedom nađete licem u lice u neposrednoj blizini, tada valja mirno izdržati taj kontakt koji može trajati i do pola sata. Pritom bi trebalo skrenuti pogled, jer životinje zurenje smatraju izravnom prijetnjom i izazovom, zaustaviti kretanje ( ne činiti nagle pokrete ), ne govoriti glasno, eventualno šaptom i čekati da medvjedu prođe šok te da se okrene i ode. Tokom toga perioda on može bučno disati, puhati, brundati, ali to treba izdržati mirno, jer svaki nagli pokret će izazvati napad, a zbog blizine je teško umaknuti kandžama i zubima.

Medvjed u svojoj namjeri da se obrani ili dokaže da je gospodar situacije poduzima dvije vrste napada: lažni i pravi.

Lažni napad: - medvjed želi dokazati da je jači, veći, želi otjerati čovjeka ili najčešće drugog medvjeda. Prepoznajemo ga po tome što medvjed još iz daljine poskoči, napravi par brzih, velikih, trčećih koraka prema suparniku (medvjedu ili rijetko čovjeku) dok se ovaj ne okrene i počne uzmicati, a tada se zaustavi. Lažni napad možemo zaustaviti energičnom kretnjom, povikom, dizanjem ruku i sl.
Pravi napad: - kad ste sigurni da vas je medvjed vidio ( nema dvojbe zbog čega ide prema vama ), kada se kreće korakom, a ne gleda u vas nego negdje u stranu, ide direktno hodom na vas dok mu je glava u poluspuštenom položaju s poluotvorenim ustima. To je pravi napad koji može biti iznimno opasan. U toj situaciji ili ako je medvjed dalje i ako se ocijeni da se može pobjeći - udaljite se, a ako je napad već počeo baciti se na tlo i postupiti po prethodnim napucima.

Ukoliko se nalazite u području gdje je velika vjerojatnost za susret s medvjedom, preporuka je opskrbiti se sa paprenim sprejem ili bilo kakvim sprejem protiv medvjeda. U Argusu su dostupni posebni modeli paprenog spreja zapremnine 100 ml koji je idealan za ovakve situacije, jer ima dovoljno sadržaja da i najnespretniji, najuplašeniji, nespremni ljudi otjeraju potencijalnu medvjeđu prijetnju.Par savjeta za kraj :

  • ukoliko ugledate medvjeda s veće udaljenosti ne vičite i ne uznemiravajte ga
  • ukoliko ga ugledate s bliže udaljenosti, a on vas nije vidio, povucite se tiho, nemojte ga strašiti i zaobiđite ga u širokom luku
  • ne hranite medvjede u šumi, niti ne ostavljajte ostatke hrane u šumi, planini, mjestu gdje ste kampirali ili roštiljali
  • ne hodajte izvan označenih staza jer takvo hodanje uznemiruje divlje životinje
  • ne slijediti tragove medvjeda


Početak stranice

Blog | Suzavci | Šokeri | Palice | Noževi | Lampe | Naglavne Lampe | Rastjerivači | Baterije

Home | Ponuda | Zakon | Linkovi | E-mail

Web dizajn studio Tatjana