Fiksni ili rasklopni nož – pomoć kod odabira

Fiksni ili rasklopni nož – što odabrati?

Često nas tražite preporuke oko noževa za različite aktivnosti i hobije, a glavno pitanje je gotovo uvijek: je li bolje kupiti fiksni ili rasklopni nož? U ovom kratkom članku ćemo vam pokušati ukazati na neke prednosti i mane kod obje vrste noževa, te na što biste trebali obratiti pozornost kod odabira noža.Nož rasklopni Magnum Ring-O 01LL325

Svaki rasklopni i svaki fiksni nož ima svoje jedinstvene mogućnosti i slabosti . Samo vi možete odlučiti koji najbolje odgovara vašoj aktivnosti, hobiju ili situaciji. Razmotriti ćemo pozitivne i negativne karakteristike svakog od njih.

Razmislite o tome što želite i što trebate od uporabe vašeg noža? Kako će se nož koristiti? Nakon što su vam jasnije i namjera i način uporabe, lakše je procijeniti noževe na raspolaganju i odabrati onaj pravi.

Rasklopni nož – prednosti i mane

Velika prednost ovakve vrste noža je upravo sklopivost. Ona omogućuje lagano, prikriveno i relativno sigurno nošenje noža u gotovo svim uvjetima te ih zbog toga najčešće zovu džepnim noževima. Rasklopni nož mora biti vrlo čvrste izvedbe i konstrukcije kako bi parirao fiksnoj varijanti. Najranjiviji dijelovi rasklopnih noževa su kočnica oštrice i spoj oko kojeg se preklapa oštrica. Preporučamo da uvijek obratite pažnju na ta 2 mjesta na sklopivom nožu, jer manjkavosti kod konstrukcijske izvedbe ili lošeg odabira materijala mogu imati vrlo teške fizičke posljedice.
Kočnica mora držati nož otvorenim u svakom položaju i pri svakoj radnji, svakako testirajte izdržljivost kočnice prije same kupnje i imajte na umu da duža oštrica automatski znači i veću silu na mjestu gdje se preklapa oštrica kod jače uporabe.

Jedan problem koji se rijetko spominje kod preklopnih noževa je čišćenje samog noža. Velika je šansa da će razna vlakna, prašina, krzno, dlake, komadići različitih materijala završiti unutar same drške, pogotovo ako nož nosite u džepu. Bitno je s vremena na vrijeme očistiti dršku sklopivog noža kako bi se spriječile ozljede i oštećenja noža.

Fiksni nož – prednosti i maneNož fiksni Magnum Khucom 02MB523

Prednosti ovih noževa su relativno jasne: mogu biti izrađeni u vrlo velikim dimenzijama, njihov dizajn je najčešće jednostavan, a poznati su po svojoj uporabnoj snazi​​. Budući da je oštrica kod kvalitetnijih modela u jednom komadu s ručkom na vrhu noža, nema pokretnih dijelova, a sam nož je čvrst i dugotrajan. Oni su također jednostavni za čišćenje i održavanje .
Općenito govoreći, fiksni noževi su dvostruko duži od rasklopnih te većina fiksnih noževa dolaze obloženi (pokriveni) u vlastite korice (futrole), zbog sigurnosti kod nošenja. Neki modeli fiksnih noževa sada dolaze i s izmjenjivom oštricom!

Imajte na umu da nošenje fiksnih noževa velikih dimenzija može privući mnogobrojne poglede, a ovisno o zakonskoj regulaciji u državi kojoj živite može doći i do raznih sankcija.

Konačna presuda

Fiksni noževi su u pravilu dugotrajniji, lako se čiste, čvrsti su i izdržljivi. Rasklopni noževi su praktičniji, diskretniji i svestraniji .

Ako razmišljate o kupnji noža, vjerojatno ćete završiti s barem jednim primjerkom od obje vrste – jedan za velike poslove (fiksni), a drugi džepni, rasklopni – za 1001 svakodnevnu namjenu.

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”../fiksni-ili-rasklopni-noz” title_text=” ” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”2″ ]

Share the Post