Krpelji – opasni paraziti na ljudskom i životinjskom tijelu

Krpelji – opasni paraziti na ljudskom i životinjskom tijelu

Krpelji – opasni paraziti na ljudskom i životinjskom tijelu

Krpelji su sitni paučnjaci veličine od 3 do 5 mm koji žive po livadama, grmlju i drveću. Ne kreću se mnogo, prehodaju svega par metara tijekom svog života. Spavaju zimski san i bude se u proljeće kada temperatura zraka naraste preko 15 oC. Sezona krpelja je od travnja pa do kasne jeseni, a najžedniji su u svibnju i lipnju. Većina ih nije zarazna, ali šansa za zarazu uvijek postoji.

Blage zime pogoduju većoj brojnosti krpelja. Najveća opasnost vreba u šumovitim područjima sjeverno od rijeke Save, u okolici Zagreba, Varaždina, Vinkovaca, Bjelovara, Križevaca i okolici Slavonskog Broda. U urbanom zagrebačkom području do podnožja Medvednice također ima krpelja, a navodno su se pojavili i u Pokuplju.

Bolesti koje prenose krpelji su Lyme borelioza, bakterijska bolest koja se na čovjeka može prenijeti ubodom zaraženog krpelja, Erlihioza – akutna zarazna bolest koju uzrokuje mikroorganizam iz porodice Rikettsiaceae, rod Ehrlichia i Krpeljni meningoencefalitis (KME) ili upala moždane ovojnice – ova bolest definitivno je najteža, ponekad završava trajnim neurološkim oštećenjima pa i smrću oboljele osobe.

Krpelj koji dođe na čovjeka tražit će mjesto za ubod do cca. 6 sati, zatim će sat do dva bušiti kožu i tek tada će početi piti krv. Da bi ste se zarazili potrebno je da krpelj siše krv najmanje 10 sati. Ako ste primijetili krpelja na sebi trebate ga što prije izvaditi. Rizik od infekcije raste proporcionalno sa duljinom boravka krpelja na tijelu. Osoba ima šansu zaraziti se ukoliko krpelj siše krv najmanje deset sati. To je dobra vijest jer redovitim pregledavanjem možete preduhitriti opasne posljedice.

Kod ljudi, krpelji se načešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša, kao što je na primjer: koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha. Kod pasa krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi.

Odstranjivanje krpelja

Nakon što pronađete nametnika na svojoj koži ili u krznu vašega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko nametnika. Potom jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju s dva prsta (s glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van. Za skidanje krpelja s psa i ljudi postoje i specijalni alati poput odstranjivača krpelja u obliku pinceta, žlica, poluga i sl. koja se mogu nabaviti u trgovini s opremom za kućne ljubimce ili u našoj trgovini. Krpelji se ne zakopavaju spiralno, već imaju rilce kao harpun. Vaditi ih kružnim pokretima nije praktično.

Ako prilikom vađenja u koži ostane glava krpelja, lako ju je kasnije izvaditi steriliziranom iglom. Krpelje nikako ne valja gušiti uljem (bez zraka mogu dosta dugo opstati), trovati insekticidima, omamljivati benzinom i alkoholom, pržiti cigaretnim žarom i sl. Mažući ga alkoholom ili nekim drugim hlapljivim sredstvom se postiže da se krpelj otpusti i da ga se bez problema može odstraniti, no popuštajući zahvat za kožu krpelj se cijeli opusti, a budući da je napet (ponaša se kao balon) – povraća utrobu u domaćina.

Argus vam predstavlja najjednostavniji , najefikasniji i najbrži odstranjivač krpelja na našem tržištu koji vam omogućava bezopasno, jednostavno i brzo uklanjanje krpelja s tijela domaćina.

  • Krpelj se u cijelosti odstranjuje sa čovjeka ili životinje u jednom potezu.
  • Osoba koja ga vadi nema kontakt s krpeljom i nema mogućnosti infekcije.
  • Koristi se neograničeno kako na ljudima tako i na životinjama.

Na gornjem video isječku možete vidjeti koliko je jednostavna uporaba odstranjivača krpelja. Samo vađenje krpelja doslovce traje kraće od vremena potrebnog za čitanje uputa za korištenje odstranjivača krpelja.

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”../krpelji-opasni-paraziti-na-ljudskom-i-zivotinjskom-tijelu/” title_text=” ” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”2″ ]

Share the Post

Argus Elektronika d.o.o.