Električni šokeri su uređaji za osobnu samozaštitu u slučaju mogućeg bliskog fizičkog napada, krađe, razbojstva, napada životinja i sl. Relativno su malih dimenzija, manji od današnjih mobitela. Šokeri se razlikuju prema izlaznom naponu koji mogu biti već od 10.000 volti, preko 100.000 volti, kod novijih modela čak i iznad 2.000.000 volti. Ti naponi su trenutačni vršni naponi koji služe za stvaranje snažne iskre. Izvor napajanja su baterije od 3 volta CR123A ili integrirane punjive Ni-MH baterije.
Električni šokeri djeluje na principu periodičnog električnog pražnjena putem iskre u vrlo kratkom vremenu kada se prislone njegova 2 metalna šiljka (elektrode) na tijelo napadača i pritisne tipkalo tj. sklopka uređaja. Te elektrode su međusobno razmaknute u prosjeku do 4 cm pa istosmjerna struja (naboj) prođe samo tim malim dijelom tijela. Tako uređaj izaziva trenutne kontrakcije mišića uz vrlo jaku bol na onom dijelu tijela gdje ga se prisloni.

NOVA GENERACIJA ARGUS ŠOKERA – TRENUTNO NAJJAČI NA TRŽIŠTU !

Izuzetno kvalitetni modeli, bez kvarova i lažnih snaga, među najjačim modelima na globalnom tržištu.

ARGUS modeli šokera su malih dimenzija i iznimno snažni. Malih su dimenzija, lagano nose u džepu ili torbici, iznimno su snažni tako da napadača iznimno učinkovito sprječavaju u svojoj namjeri. Dovoljno ih je na trenutak demonstrirati “u zraku” pa da svojom snažnom vatrenom iskrom i bukom otjeraju napadača. Pouzdano djeluju i kroz najdeblju odjeću. Na bočnoj strani nalazi se prekidači, sigurnosno tipkalo i crveni LED indikator koji upozorava da je uređaj spreman za uporabu. Aktiviraju se pritiskom na tipkalo. Pripadaju im adapteri za punjenje baterije, futrole i sigurnosne igle koje prilikom vađenja isključuju šoker (ovisno o modelu). Na taj način se šoker nikada ne može upotrijebiti protiv vas!

ISPITIVANJE ŠOKERA 

Uključiti uređaj i kratko pritisnuti tipkalo (ne duže od 1 sekunde). U tom trenutku između elektroda mora preskakati plavo-ljubičasta iskra što je znak ispravnog pražnjenja.
OPREZ: Prilikom ispitivanja i uporabe šokera obratiti pažnju da elektrode (metalni šiljci i udarna površina) nisu u blizini vašeg tijela ili ruke da ne dođe do nepoželjnog električnog pražnjenja – strujnog udara (najmanji razmak 4 cm).
UPOZORENJE: Ne prazniti (ispitivati) šoker “u zraku” duže od 1 sekunde. Upotrebljavati samo litijeve baterije visoke izdržljivosti (npr. kvalitetna marka Panasonic). Uređaj upotrebljavati isključivo u obrambene svrhe i što dalje od zapaljivih plinova i tekućina. NE DAVATI MALOLJETNIM OSOBAMA !

DJELOVANJE ŠOKERA 

Šoker neće prouzročiti samo bol. Energija pohranjena u šokeru se “ubrizga” u mišićni sustav napadača što vrlo brzo prouzroči veliku slabost. Ovaj brzi radni ciklus trenutačno iscrpi šećer iz krvi napadača pretvarajući ga u mliječnu kiselinu. Ukratko, napadač nije sposoban stvoriti nikakvu energiju za svoje mišiće pa njegovo tijelo postaje nefunkcionalno. Šoker također prekida slabe neurološke impulse što izravno utječe na voljni pokret mišića.
Ne može prouzročiti trajna oštećenja.

Kratak pritisak od 1/4 sekunde će uplašiti napadača, prouzročiti će manju kontrakciju mišića i stvoriti odbijajući efekt. Umjerena dužina pritiska od 1 do 4 sekunde može prouzročiti da napadač padne na tlo i osjeća se zbunjen. Napadač tada nije sklon nastaviti s napadom, ali je sposoban ustati se odmah. Pun naboj od 5 sekundi može imobilizirati napadača, prouzročiti dezorijentaciju, gubitak ravnoteže, pad na tlo i osjećaj slabosti nekoliko minuta nakon toga. Trebalo bi imati na umu da napadača prilikom pada može ozlijediti i gravitacija.

Učinak je podjednak bilo gdje na tijelu, ali maksimalni se postiže na preponama, slabinama te između vrata i ramena (lijeva slika). Prilikom uporabe nije moguć povratak naboja na vaše tijelo čak i ako ste u kontaktu s napadačem. Pražnjenje je isključivo na mjestu gdje je prislonjen šoker. Jedino treba izbjegavati područja glave i srca jer ne znamo da li napadač koristi elektrostimulator srca (engl. pacemaker) osjetljiv na električna pražnjenja. Možda je bitno dodati još i to da nema te jakne, bilo kožne ili sintetičke, koja zaustavlja djelovanje el. šokera.

Šokeri proizvode visoki napon koji sam po sebi nije opasan. Netko može primiti udar od 25.000 volti statičkog elektriciteta od kvake na ulaznim vratima u suhom danu bez ozljede. Fiziološki utjecaj električnog šoka je određen sa: strujom, dužinom njezina trajanja i izvorom snage koji proizvodi šok. Niska električna struja i kratkotrajno djelovanje impulsne struje osigurava nesmrtonosno pražnjenje šokera. Za usporedbu, tipičan kućni napon od 220 volti je opasan po život jer može propustiti neodređeno mnogo ampera struje kroz čitavo tijelo.

Prikazuje se svih 7 rezultata