Wakizashi Black Wood Marto

Wakizashi je kraći samurajski mač. Korišten je za obranu

Wakizashi Black Wood Marto

Wakizashi je kraći samurajski mač. Korišten je za obranu. Koristio se kada katana nije bila dostupna ili kao pomoć pri borbi. Kraći wakizashiji su se mogli baciti u protivnika izvan dometa za katanu. Za razliku od ostalih oružja, wakizashi se smio unositi u kuće pri posjeti. Samuraj je uvijek imao wakizashi kod sebe, čak i dok je spavao (pod jastukom).

Wakizashi koji se nosio zajedno s katanom bio je službeni znak da je nosilac bio samuraj ili mačevalac feudalnog Japana. Kada su se nosili zajedno, mačevi su se nazivali daishō, što se doslovno prevodi kao „veliki-mali“. Wakizashi je bio jedan od nekoliko kratkih mačeva koje su samuraji mogli koristiti, uključujući tantō.

Dok je nošenje katane bilo ograničeno na klasu samuraja, wakizashi pravne dužine (ko-wakizashi) mogao je nositi klasa chonin koja je uključivala trgovce. To je bilo uobičajeno za vrijeme putovanja zbog rizika od susreta s banditima. Wakizashi su se nosili na lijevoj strani, pričvršćeni za pojas.

Tip: Mač
Ukupna dužina: 75,00 cm
Debljina oštrice: 8,00 mm
Težina: 1200,00 g
Tip zaključavanja: fiksni
Boja korice: Crna
Boja oštrice: Uncoated
Materijal korice: drvo

Katana je japanski naziv za mač. To je zavijeni mač tradicionalno korišten od strane samuraja sa sječivom na vanjskoj strani oštrice. Katane su bile jako cijenjene što dokazuje i poslovica Katana wa samurai no tamashii (mač je duša samuraja). Svoje puno značenje mač je zadobio u rukama samuraja koji su se na putu ratnika vodili kodeksom časti. Japanski mač, simbol duha i izraz volje svakog tko ga koristi, najgrublje rečeno je oružje, ali oružje koje i danas zadivljuje umijećem i ljepotom izrade.

Prva upotreba “katane” kao riječi za opisivanje dugog mača koji se razlikovao od tachija javlja se već u razdoblju Kamakura (1185–1333).
Katana je često bila uparena sa sličnim manjim mačem u pratnji, poput wakizashija ili se mogla nositi i s tantom, manjim bodežom sličnog oblika. Uparivanje katane s manjim mačem naziva se daishō. Samo su samuraji mogli nositi daisho: predstavljao je društvenu moć i osobnu čast samuraja.

Ukrasni ili kolekcionarski mač, nije prikladan za upotrebu!

 

Više proizvoda iz kategorije pogledajte ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Facebook Instagram Twitter

Težina 3 kg
Dimenzije 110 × 15 × 15 cm