Sprejevi za samoobranu

Sprejevi za samoobranu

Sprejevi za samoobranu

Sprejevi sadrže dvije osnovne aktivne tvari koje nadražuju dišni sustav, kožu preko pora, te oči i usta, a to su CS u Defenol-u i OC u Pfeffer-u. Izazivaju nepodnošljivo “pečenje” i suzenje očiju i vlažnih područja kože, kašalj i stezanje u prsima. CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) je zapravo “fini” bijeli kristalni prah koji se raspršuje u jako sitnim česticama, CS se još uvijek rastvara sporije od svih drugih vrsta, pa tako se i najduže zadržava na koži, oko 45 min i to na svježem zraku. OC (oleoresin capsicum) je prirodni, masni, želatinozni koncentrat koji se dobiva ekstrakcijom iz vrste ljute paprike. Izaziva jako žarenje i oticanje očiju uz trenutno zatvaranje. Jednako utječe i na osobe koje nose naočale ili leće, a ako ga udahnete izaziva žarenje sluznice u dišnim putovima koja otiće i disanje postane kratko i plitko. Izaziva nekontrolirano kašljanje i osjećaj gušenja u grlu, a ujedno dovodi do oticanja kože s intenzivnim osjećajem žarenja. Učinak OC-a na respiratorni sustav nestaje kroz otprilike 30 min na svježem zraku.Papreni sprej KO 15 ml, lipstick

OBLIK IZBAČAJA

Sprejevi su pod tlakom (komprimiranim plinom) koji omogućava izbacivanje sadržaja iz bočice. Plinovi pod tlakom su obično ugljični dioksid ili dušik, ili lako hlapive tekućine, koje su većinom zapaljive, ali neškodljive za ozonski omotač. Na plinove utječe temperatura, pa nije pametno sprejeve izlagati dugotrajnoj temperaturi večoj od 50 °C, a isto tako i nižoj od 0 °C jer tada pada tlak i slabi izbačaj tvari. Oblik izbačaja ovisi o mlaznici:

MAGLA / PLIN : Ovaj oblik izbačaja je idealan u situacijama gdje se javlja više napadača, kod kontrole mase ljudi i za primjenu za zaštitu vlastitog doma. Negativnost ovog oblika izbačaja je povećana mogućnost povratnog upuhivanja, osobito u vanjskim uvjetima. Siguran je za primjenu za mirnog vremena ili laganog povjetarca, ali pri jakom vjetru treba paziti na njegov smjer.

RAVAN MLAZ / TEKUĆINA : Ovdje je riječ o najčešćem obliku izbačaja i vrlo je učinkovit. Idealan je za pogađanje cilja u zatvorenim prostorima gdje ne bi smjeli naškoditi ostalim osobama, u skučenim otvorima ili kroz samo djelomično otvoren prozor automobila. Povratno upuhivanje je skoro nepoznato kod ove vrste izbačaja, izuzev za vrlo jakog vjetra usmjerenog od mete prema vama.

NEKOLIKO SAVJETA ZA KORISNIKE ZAŠTITNIH SPREJEVA

Pratite vijek trajanja spreja.
Toplina i starost mogu dovesti do gubitka tlaka u bočici te učinkovitosti sadržaja.
Sprej držite nadohvat ruke, u džepu, ispod jakne ili u torbici tako da je skriven od napadača sve do trenutka kada ga namjeravate koristiti. Ne ostavljajte ga na suncu.
Napadača treba iznenaditi. Izvucite sprej brzo.
Pogrešno je napadaču pokazivati sprej i prijetiti njime.
Koristite višestruke jedno-sekundne izbačaje sve dok se napadač ne povuče.
Ciljajte vrh nosa, oči i usta. Cilj je da napadač udahne sredstvo i da mu ono uđe u oči.
Brzo se povucite s mjesta napada.
Iako zaslijepljen, napadač još uvijek može napadati na slijepo.
Jednom kada ste sprej koristili za stvarnu obranu, odbacite ga, nabavite novi.
Stare ne čuvajte za slučaj druge opasnosti.
Napad odmah prijavite.

BEZ OBZIRA NA VRSTU I VELIČINU, SUZAVCI PREDSTAVLJAJU SNAŽNO OBRAMBENO SREDSTVO I NJIHOVA PRIMJENA NIJE BEZ OPASNOSTI.  POSTUPAJTE ODGOVORNO I KORISTITE IH ISKLJUČIVO ZA SAMOOBRANU. VEĆINA NJIH JE VRLO ZAPALJIVA.
NE DAVATI MALOLJETNIM OSOBAMA !
Vrlo lako zapaljivo – nadražujuće

 

TRETMAN OSOBE NAKON SLUČAJNOG IZLAGANJA

Osobi recite da bude mirna, normalno diše i da se što je moguće više opusti. Što je moguće prije, osobu odvedite u nekontaminirano područje i okrenite je licem prema vjetru. Može poslužiti i ventilator ili neko drugo priručno sredstvo. Isperite lice i oči osobe tekućom hladnom vodom. Osobi ne dopustite da trlja oči. Ne koristite se nikakvim kremama, losionima ili mastima jer će ove zarobiti aktivne komponente i dulje ih držati u dodiru s kožom.Za uklanjanje aktivne komponente može se koristiti sapun koji ne sadrži ulje. Kada se ovo provede, tapkanjem ručnikom osušite ugroženo mjesto. NE TRLJATI. Radi sprječavanja oticanja ugroženih područja možete koristiti  hladan ručnik ili paketiće leda.Prije ispiranja očiju uklonite leće (ako ih osoba nosi) i potom ih temeljito operite i natopite s odgovarajućom otopinom za leće. Svi učinci bi morali nestati za oko 45 minuta bez dekontaminacije, a uz svjež zrak i vodu i prije. Promatrajte osobu. Ako primijetite simptome kao što su bolovi u prsima, hladan znoj, plitko disanje… odmah zatražite stručnu medicinsku pomoć.Papreni sprej KO FOG 100 ml, magla

POVIJEST SUZAVACA

1864. godine Nijemci prvi otkrivaju i koriste CN suzavac (kloracetofenon), agens koji nije smrtonosan i koji je u stanju na kratko razdoblje onesposobiti neprijateljske vojnike bez trajnih posljedica. 1928. drugačiju vrstu suzavca (ortoklorbenzenmalon-dinitril) otkrivaju B.B. Corson i R.W. Stoughton, dva znanstvenika po kojima je ovaj plin dobio naziv “CS”. Policijske i druge snage za očuvanje reda počinju koristiti suzavac nakon Drugog svjetskog rata, osobito kao sredstvo kontrole nemira, i kao takvo se koristi i danas. OC sprej (oleoresin capsicum) je razvijen na Georgia univerzitetu. Razvili su ga profesor James H. Jenkins i dr. Frank Hayes 1960. godine. Formula, pod nazivom “Animal Repellant” je prvi puta prodana 1963. godine. Jednako kao i CS, OC nije smrtonosan i izaziva privremeno onesposobljavanje bez poznatih dugotrajnih učinaka. 1989. godine Jedinica za obuku u uporabi oružja (FTU) FBI akademije u Quanticu, Virginia, završava trogodišnje ispitivanje OC-a, nakon čega FBI odobrava primjenu OC-a od strane svojih specijalnih agenata i SWAT timova. Pored navedenog OC se pokazao učinkovitim protiv domaćih i divljih životinja, bez dovođenja u opasnost samih životinja ili okoliša. OC je, u odgovarajućim dozama, uspješno korišten za odbijanje napada grizli medvjeda na Aljasci i napada pit-bull pasa u Kaliforniji i Teksasu. Pošta SAD-a također izdaje OC svojim poštarima kako bi se zaštitili od ugriza pasa.

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”../sprejevi-za-samoobranu” title_text=” ” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”2″ ]

Share the Post

Centar za postavke privatnosti

  Koristimo kolačiće

  Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

  Što je kolačić?
  Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
  Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

  Kako onemoguciti kolačiće?
  Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
  Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

  Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
  Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

  Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
  Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

  Dodatne informacije
  Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
  https://www.allaboutcookies.org/
  https://www.youronlinechoices.eu/
  https://www.aboutads.info/choices/

  Argus Elektronika d.o.o.