Kako izbjeći napad medvjeda

Kako izbjeći napad medvjeda

Kako izbjeći napad medvjeda

Prije svega, najbitnije se dobro pripremiti i znati je li područje u kojem boravite ili se rekreirate nastanjeno medvjedima. Takve informacije možete dobiti od lokalnih lovačkih društava, veterinara, planinarskih društava i uljudnijeg dijela lokalnog stanovništva. Osoba koja želi izbjeći susret s medvjedom treba biti svjesna da se nalazi u medvjeđem staništu te prilagoditi svoje ponašanje okruženju. Uz uočavanje zvukova i promatranje okoline bitno je kretati se danju po uhodanim markiranim stazama, a izbjegavati noćno hodanje s time da se preporuča srednja glasnoća razgovora ukoliko ste u društvu (ne dovikivanje), a ukoliko ste sami hodajte glasnije – udarajte jače cipelama ili povremeno sa planinarskim štapom ili kakvom granom udarite po podlozi kako bi napravili slabiju do osrednju razinu buke.

Obratite pozornost i na smjer vjetra, ako vjetar puše u smjeru vašeg kretanja, vrlo vjerojatno će vas životinje osjetiti te se preporuča na vrijeme skloniti s rute i raditi nešto jaču buku od one opisane u prethodnom odlomku. Ukoliko sretnete medvjeda na relativno bliskoj udaljenosti (do otrpilike 20 m) nikako nemojte proizvoditi metalne zvukove, lupkati štapovima za hodanje, škljocati fotoaparatom i sl., ne vičite na medvjeda i nemojte ga pokušavati otjerati bukom. Prilikom ulaska u nepregledna mjesta, guštike, veće malinjake, grmlje, među stijenje, poželjno je biti glasniji jer upravo na takvim mjestima može doći do neočekivanih susreta.

Imajte na umu da svaki medvjed ima svoj sigurnosni krug, prostor unutar kojega smatra svaki ulazak čovjeka kao napad na sebe i tada se brani. Taj sigurnosni krug je različit za svakog medvjeda, obično je za medvjede samce nekih 10tak metara, a za ženke s mladima oko 30 metara.

Obrana od napada medvjedaU slučaju napada treba pokušati ostati što mirniji, pokušati napad dočekati staložen jer postoji mogućnost da se prilikom samog kretanja prema čovjeku, medvjed predomisli i okrene, ali ako nastavi treba se baciti na pod licem dolje i rukama pokriti glavu (prekrižiti ruke iza vrata i laktovima zaštiti lice). Medvjed tada najčešće onjuši čovjeka ili ga gura šapama, pokušava ga pokriti lišćem i zemljom te nakon nekog vremena shvati da mu čovjek nije opasnost i potom ode.

Ako se s medvjedom nađete licem u lice u neposrednoj blizini, tada valja mirno izdržati taj kontakt koji može trajati i do pola sata. Pritom bi trebalo skrenuti pogled, jer životinje zurenje smatraju izravnom prijetnjom i izazovom, zaustaviti kretanje (ne činiti nagle pokrete), ne govoriti glasno, eventualno šaptom i čekati da medvjedu prođe šok te da se okrene i ode. Tokom toga perioda on može bučno disati, puhati, brundati, ali to treba izdržati mirno, jer svaki nagli pokret će izazvati napad, a zbog blizine je teško umaknuti kandžama i zubima.

Medvjed u svojoj namjeri da se obrani ili dokaže da je gospodar situacije poduzima dvije vrste napada: lažni i pravi.

Kod lažnog napada medvjed želi dokazati da je jači i veći, želi otjerati čovjeka ili najčešće drugog medvjeda. Prepoznajemo ga po tome što medvjed još iz daljine poskoči, napravi par brzih, velikih, trčećih koraka prema suparniku (medvjedu ili rijetko čovjeku) dok se ovaj ne okrene i počne uzmicati, a tada se zaustavi. Lažni napad možemo zaustaviti energičnom kretnjom, povikom, dizanjem ruku i sl.

Kada ste sigurni da vas je medvjed vidio (nema dvojbe zbog čega ide prema vama) i kreće se korakom dok ne gleda u vas nego negdje u stranu ili ide direktno hodom na vas dok mu je glava u poluspuštenom položaju s poluotvorenim ustima – to je pravi napad koji može biti iznimno opasan i smrtonosan. U toj situaciji ili ako je medvjed dalje i ako se ocijeni da se može pobjeći – udaljite se, a ako je napad već počeo bacite se na tlo i postupite po prethodnim napucima.

Ukoliko se nalazite u području gdje je velika vjerojatnost za susret s medvjedom, preporuka je opskrbiti se paprenim sprejem ili bilo kakvim sprejem protiv medvjeda. U Argusu su dostupni posebni modeli paprenog spreja zapremnine 100 ml koji je idealan za ovakve situacije, jer ima dovoljno sadržaja da i najnespretniji, najuplašeniji nespremni ljudi otjeraju potencijalnu medvjeđu prijetnju.
Papreni sprej KO FOG 100 ml, magla

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”../kako-izbjeci-napad-medvjeda” title_text=” ” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”2″ ]

Share the Post

Argus Elektronika d.o.o.