Kampiranje s djecom je prava obiteljska avantura

Kampiranje s djecom je prava obiteljska avantura.

Kampiranje s djecom je prava obiteljska avantura

S dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena čovjekov fokus se mijenja prema aktivnostima na otvorenom poput planinarenja, biciklizma, kampiranja i sl. Blagodati ovakvih vrsta rekreacije su mnogobrojne, a jedna od bitnijih je i jačanje obiteljskih veza te učenje novih znanja i vještina koja će vašoj djeci koristiti u daljnjem odrastanju i životu općenito. Svjež i čist zrak, visoka drveća, mistika guste šume, upoznavanje s ljepotama prirode i svim oblicima života u diviljini su iskustvo koje će se svakom djetetu duboko urezati u pamćenje te ih usmjeriti kontra sjedilačkog, neaktivnog načina života u kojem se slobodno vrijeme popunjava video igricama. Osigurajte svojoj djeci jednu primjerenu kampersku avanturu, potaknite ih na rekreaciju i zdravo razmišljanje o tjelesnoj aktivnosti i prirodi, jer oni to zaslužuju. Kampiranje nikad nije prestalo biti cool, a mi ćemo vam pomoći sa savjetima o pripremi , opremi i aktivnostima kako bi vaše kampiranje s klincima postalo prava obiteljska avantura.

Priprema za kampiranje

Prije samog odlaska na kampiranje animirajte svoju djecu s pokusnim kampiranjem u vašem dvorištu, kući ili stanu. Nađite prostor ili prostoriju dovoljno veliku za podizanje šatora kako bi im omogućili navikavanje na novo mjesto za spavanje. Preporučamo da ih potaknite na sudjelovanje u podizanju šatora (ukoliko su dovoljno stari i sposobni za tako nešto) kako bi i u prirodi mogli dati svoj doprinos ovoj bitnoj radnji. Isto tako bitno je prije samog odlaska na kampiranje povesti djecu na nekoliko dužih dnevnih izleta u prirodi kako biste mogli procijeniti njihov interes za takav tip aktivnosti i njihovu izdržljivost kod hodanja, razgledavanja i sl.

Kod pripreme za sami put obratite pažnju na neke od sljedećih preporuka :

 • Budite entuzijastični zbog nove obiteljske avanture, svojom pozitivnom energijom i zanosom motivirajte svoju djecu na put i kampiranje.
 • Uključite djecu u planiranje puta, pitajte ih za prijedloge i ideje oko lokacije i samih aktivnosti.
 • Dajte djeci odgovornost pakiranja vlastite prtljage prema prethodno učinjenom popisu. Svakako provjerite jesu li spakirane sve stvari s popisa.
 • Dopustite im da ponesu najdražu igračku (ili nekoliko njih) kako bi im privikavanje na kamp, tj. noćenje u novoj sredini bilo jednostavnije i bezbolnije.
 • Ukoliko ste u mogućnosti, razmislite o mogućnosti zajedničkog kampiranja s drugom djecom, prijateljima vaše djece ili nekim obiteljskim prijateljima koji imaju djecu. Djeci vrlo brzo može postati dosadno u društvu s odraslima, a s prijateljima za igru vaša djeca mogu biti sretno okupirana danima.
 • Provjerite restrikcije na području na kojem kampirate koje su vezane uz paljenje vatre, odlaganje smeća, skladištenje hrane i sl.

Što kada dođemo na lokaciju našeg kampa?

M-Tech crvena svjetleća palica, LED glow stickBudite spremni na neočekivane situacije i okruženje prilikom dolaska na mjesto podizanja kampa ili ukoliko dolazite u neki od privatnih kampova. Uvijek su moguće neočekivane i neprijatne situacije, stoga budite primjer svojoj djeci te ih staloženim i mirnim stavom animirajte na pomoć pri rješavanju problematičnih situacija. U kampu je bitno dobro organizirati prtljagu, svakako odaberite jasne lokacije za neke bitne predmete poput svjetiljki, opreme za prvu pomoć, pribora za jelo i sl. Preporučamo korištenje praktičnih, prenosivih kutija uz inzistiranje da se sva upotrebljavana oprema nakon korištenja vraća na svoje mjesto. Kako bi olakšali snalaženje, možete napraviti popis predmeta i mjesta na kojima se nalaze (npr. svjetiljka se vraća u plavu kutiju, krema za sunčanje u crvenu i sl.). Vrlo bitno je pridati važnost djeci, uključiti ih u sve aktivnosti poput skupljanja drva za ogrjev, pranja posuda za hranu ili skupljanja pitke vode kako bi se osjećali korisno. Svakako ih pohvalite za sve obavljene radnje!

Bitno je obratiti pozornost i na sigurnost djece u prirodi. Preporučamo da ih razveselite M-Techovim Glow Stickom, tj. markerom koji dolazi u 3 boje ( crvena, plava, zelena) a koji se može koristit kao priručna svjetiljka, marker pozicije ili signalizacijski štap. Uz ugrađenu zviždaljku koja može poslužiti za dozivanje i alarmiranje u neželjenim situacijama vaša djeca će istovremeno biti sigurnija i spremnija za vlastite mini-avanture. Imajte na umu i divlje životinje u vašem okruženju te svakako pitajte lokalno stanovništvo ili lovce, rendžere i sl. o tome što možete očekivati u svom boravku na odabranoj lokaciji. Potrudite se educirati vlasititu djecu o odnosu ljudi i divljih životinja, uz poseban naglasak na izbjegavanje hranjenja životinja te oprezno prilaženje i držanje distance.

Jednom kada se nađete u prirodi, iskoristite to vrijeme najbolje što možete. Uz šetnje i razne igre, svakako ubacite i jednu edukativnu dimneziju u svoje obiteljsko druženje. Potražite životinje ili biljke, promotrite ih, fotografirajte, ispričajte djeci neku korisnu informaciju. Noćna druženja uz kampersku vatru obogatite društvenim igrama ili pričama, iskoristite te zajedničke trenutke kako biste još više produbili veze između sebe i svoje djece.

Par savjeta za kraj

 • Prije odlaska na pravo kampiranje, priviknite svoju djecu na to iskustvo sa nekoliko pokusnih kampiranja u svojem dvorištu, stanu i sl.
 • Uključite djecu u planiranje samog izleta .
 • Ukoliko je to moguće, povedite i prijatelja za igru ili više njih kako vašoj djeci cijeli izlet i kampiranje ne bi dosadili zbog druženja s odraslima.
 • Ohrabrite ih na aktivnosti u prirodi, trčanje, igru, skupljanje drva za ogrjev i sl.
 • Fokusirajte se prvenstveno na zabavu, dopustite klincima da budu klinci.

Kampiranje s djecom

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”../kampiranje-s-djecom-je-prava-obiteljska-avantura” title_text=” ” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”2″ ]

Share the Post